Jak edukować dzieci w zakresie prawidłowego odżywiania?
Obecnie niemal co piąte dziecko ma nadwagę. Ponieważ liczba ta stale rośnie, coraz ważniejsze staje się wprowadzanie dzieci do zdrowej i zbilansowanej diety. Tę równowagę żywieniową buduje się już od najmłodszych lat i przy wszystkich posiłkach. Według naszego dietetyka, oto kilka wskazówek, jak edukować dzieci w zakresie prawidłowego odżywiania.
Rola rodziców i zasady, których należy przestrzegać, aby dobrze się odżywiać
Dzieci nie uczą się swoich nawyków żywieniowych z dnia na dzień i potrzebują przykładu do naśladowania. Dlatego rodzice przyjmują na siebie rolę odpowiedzialności za to, co znajdą na swoich talerzach.
„Zdrowe odżywianie zaczyna się od rodziców. To oni są gwarantami prawidłowego odżywiania swoich dzieci i mają za zadanie wpajać im dobre nawyki. Muszą umieć wyjaśniać, że zdrowe odżywianie oznacza zachowanie i zagwarantowanie ich zdrowia na jutro” – radzi nasza specjalista od żywienia.
Nawyki żywieniowe rodziców silnie wpływają na ich dzieci: od najmłodszych lat naśladują ich jako wzór, a przede wszystkim jedzą to, co kupują ich rodzice. Wszystko zaczyna się od koszyka w supermarkecie, bo jeśli rodzice nie zastosują zróżnicowanej i zbilansowanej diety, istnieje niewielka szansa, że i dzieci się do niej przyzwyczają. Ponadto catering szkolny musi zapewniać ciągłość dobrych nawyków żywieniowych i nie zastępować roli rodziców.
Nie zmuszaj dziecka do jedzenia
Jeśli dziecko nie chce dokończyć talerza, nie ma sensu go zmuszać; w przeciwnym razie zostanie „ukarany”. „Pamiętajcie, że zdrowe dziecko ma dość jedzenia. Musimy mu to podawać, zachęcać, ale nie zmuszać”.
Narzucanie jej na siłę może jedynie doprowadzić do zachwiania równowagi dietetycznej. Rzeczywiście, jeśli dziecko zmusza się do jedzenia, może stracić zdolność oceny swojego apetytu. Jeśli staje się to powtarzalne, musisz spróbować zrozumieć, dlaczego.
Jego talerz może być zbyt pełny. 6-letnie dziecko nie ma takich samych potrzeb żywieniowych jak dorosły ani takiego samego żołądka; należy to rozważyć. Może to być również spowodowane tym, że nie lubi smaku jedzenia.
Rozwiązaniem może być gotowanie go na różne sposoby lub dodawanie go do ulubionych potraw. Jeśli jednak dziecko nie jest głodne, należy je nadal zachęcać do pozostania przy stole. Pamiętaj, aby poruszyć temat odpadów, aby Twoje dziecko nie nabrało nawyku nie dokańczania talerza.
Nie pozbawiaj dziecka niektórych pokarmów.
Badania wykazały, że dziecko pozbawione niektórych pokarmów będzie w ciągu swojego życia bardziej narażone na nadwagę, natomiast dziecko, którego rodzice umiarkowanie ograniczają tłuste potrawy, będzie spożywać mniej kalorii niż to pierwsze.
Według dietetyka „nie chodzi o wyeliminowanie potraw tłustych i słodkich, ale o ograniczenie ich spożycia”. Musisz nauczyć dziecko, że takie jedzenie nie jest dobre dla jego zdrowia, ale ma prawo jeść je od czasu do czasu.
„Musimy podtrzymać koncepcję sporadycznej przyjemności” – dodaje. Pojęcie zakazu związanego z tymi produktami może skłonić go do spożycia ich, gdy zostanie odwrócony plecami, co nie jest celem. Ważne jest, aby wyjaśnić i nauczyć dziecko, że niektóre pokarmy są dobre dla jego organizmu, a inne nie.
Na przykład wolą owoce i produkty mleczne od ciasteczka w porze przekąski. Twoje dziecko nabierze nawyku jedzenia tego typu przekąsek i będzie mniej skłonne do sięgania po słodycze. Jeśli chodzi o restauracje typu fast food, wyjaśnij im, że ich wizyta powinna mieć charakter okazjonalny i że jest to tylko chwila przyjemności, ponieważ to, co jest tam podawane, nie jest dobre dla dziecka.
Przeczytaj także: 7 najgorszych błędów w komunikacji z dziećmi
Spraw, aby jedzenie było atrakcyjne i przyjazne.
Jak edukować dzieci w zakresie prawidłowego odżywiania?
Pojęcie przyjemności jest niezbędne, jeśli chodzi o zapoznawanie dzieci ze zdrową żywnością. Zabawa smakami i kolorami to dobra alternatywa na zaostrzenie apetytu dziecka. Zobaczy jedzenie z innej perspektywy i spodoba mu się to, co dla niego przygotujesz. Aby zachęcić go do spróbowania, baw się kolorami, konsystencją i prezentacją – radzi nasz dietetyk. Ponadto zabranie go do supermarketu może również uświadomić mu, jaką żywność kupujesz i zachęcić go do poznania tego, co jest dobre dla jego zdrowia. Spróbuj nakłonić go do odgadnięcia określonych produktów lub pozwól mu wybrać kilka do wspólnego posiłku. Około 8. roku życia dzieci najprawdopodobniej wiedzą, co jest dobre, a czego nie. Wykorzystajcie ten czas i nauczcie ich rozszyfrowywać etykiety z wartościami odżywczymi Waszych produktów. Będzie zwracał na to większą uwagę podczas zakupów.
Spraw, aby posiłki były momentem dzielenia się.
Posiłki to czas, w którym dziecko spotyka się z rodziną lub przyjaciółmi. Musimy nauczyć go doceniać je i uczynić z nich chwile dzielenia się. Wiąże się to ze wspólnym przygotowywaniem posiłku, co jest dobrą okazją do zapoznania dziecka z zaletami niektórych produktów i sposobami ich przyrządzania. Będzie bardziej wrażliwy na to, co znajdzie na swoim talerzu i na wagę przygotowywania posiłków. Posiłki rodzinne to idealny czas, aby rodzice mogli zapewnić swoim dzieciom zdrowe odżywianie, dlatego zaleca się organizowanie tego typu posiłków tak często, jak to możliwe. Jest to również dobry moment, aby pokazać dziecku, które nie chce jeść niektórych pokarmów, że je jesz i że ono powinno zrobić to samo. Dzieci na ogół chętniej próbują potraw, gdy widzą, że ktoś je je i cieszy się nimi.
1 Comment
Pingback: 5 Wskazówek Na Skuteczną Poranną Rutynę Z Dziećmi